Acıbadem İle Sağlık: Osteopati

Resim_201Sadece Hastalığı Değil Tümünden Sağlığı Onarmak

 

Altınşehir Adana: “Osteopati”nin kelime anlamı nedir ?

Uzman Fizyoterapist Tuğba Durdubaş: Osteopati kelimesinin kökeni kemik anlamına gelen “osteo” dan gelir. Her ne kadar bu anlamıyla osteopati denilince kemik sorunlarına şifa getirmek , sırt ve ense ağrılarını dindirmek amacıyla yapılan uygulamalar anlaşılsa da bu bilimin uygulandığı alanlar tahmin edildiğinden çok daha geniştir. Vücut fonksiyonlarını baz alır. Anatomik yöntemler bütünüdür.

 

A.A: Osteopati nerden çıkmıştır, kim bulmuştur ?

T.D: Amerika’da 1870’li yıllarda Missocrili bir doktor olan Andrew Toylar Still tarafından geliştirilmiş olan bu doğal terapi yöntemi bugün Dünya Sağlık Örgütü tarafından bilimsel bir tedavi olarak kabul ediliyor. A.T. Still doktor olmasına rağmen üç çocuğunu da menenjitten kaybetmiş ve bu nedenle değişik tedavi yöntemlerini aramaya koyulmuş. Kırık-çıkık uzmanı olduğu için geliştirdiği tedaviyi kemik ve adalelere elle uygulanan yöntemlerin üzerine kurmuştur. Ve sonra kendisi ve arkasından gelen öğrencileri bu teknikleri geliştirmiştir.

 

Amerika’da bir okul açmış ve kısa zamanda bu okullar tüm Avrupa’ya da yayılmıştır. Bugün tüm Avrupa’da birçok okul bulunmakta ve buralarda fizyoterapist ve doktorlar 5 sene eğitim aldıktan sonra “osteopet” olarak mezun olmaktadırlar. Türkiye’de de benim de öğrencisi olduğum TİAFO (Turkish İnstitute For Adapted Osteopeth) adlı enstitü bu eğitimi vermektedir.

 

 

 

A.A: Osteopatinin teknikleri nasıldır, dayandığı temeller nelerdir ?

T.D: Biyomekanik (yani insan mekaniği) temeller üzerine kurulu tekniklerden oluşur.

Elle uygulanan doğal tedavi şeklidir. Sadece adale ve kemik sorunlarında değil aynı zamanda vücudun diğer işlevsel düzensizliklerinde de uygulanır.

Felsefesi: “Hastalığı değil, sağlığı onarmaktır.” 5 ana prensibi vardır : *Semptametik değil sebebe yönelik uygulamalar, tedaviler gerçekleştirir. 1 -Bütüncül tedavi Tedavi esnasında tüm vücut düşünülmelidir. Vücudumuz sistemlerden oluşur ve bunlar birbiri ile uyum içinde çalışmak zorundadır. Örneğin; bel ağrılı hastalarda tüm alt egzersizleri incelenir.

2 -Yapı-Fonksiyon ile ilişkilidir Bu ikisi birbiri ile ilişki halindedir. Yapı bozulursa fonksiyon etkilenir. Biz fonksiyon bozukluklarını tedavi ederiz. Örneğin; dirsek ekleminin yapısı bozulmuşsa dirsek hareketleri etkilenir.

3 -Otoregülasyon Fonksiyon bozukluğunu bul, buna neden olan yapıyı düzelt ve vücudu kendi haline bırak, o kendi kendini iyileştirecektir. Vücut en iyi eczanedir.

4 -Dolaşımı düzenlemektir Venler, lenf sıvıları, sinir iletileridir. 5 -Hareket Yaşam harekettir. Hareketliliği sağlamak zorundayız.

 

A.A: Osteopati ile klasik fizik tedavi arasında fark var mıdır?

T.D: Osteopatide hastanın sadece sorunlu organı değil bütün vücudu ele alınır. Örneğin; bir diz incinmesinde fizik tedavi sadece o diz ile ilgilenirken osteopat hastanın bacak, kalça ve ayak sırtını da inceler ve bu incinmenin vücudun diğer taraflarını nasıl etkilediğine bakar.

Osteopati nedeni araştırır ve problemi çözmeye çalışır; fizik tedavi görüneni tedavi eder. Örneğin; omuz ağrısı, sırt, üst karın organları, kaslar ve vücuttaki asimetrilerden kaynaklanıyor olabilir.

 

Resim205A.A: Osteopati hangi hastalıklarda kullanılıyor?

T.D: -Spor sakatlıkları -Romatizmal hastalıklar -Cerrahi sonrası tedaviler -Hareket ve fonksiyon bozuklukları -Bel, boyun, sırt ağrıları, sırt ve bel adale sorunları, fıtıklanmalar,kaymalar, siyatalsi -Migren ve gerilim tipi baş ağrıları -Tüm eklem,kas ve kemik ağrıları, eklem ser tliği, kireçlenme, dejenerasyon,antrozik değişiklikler -Sebebi bilinmeyen ve psikolojiktir denilip geçiştirilen vücuttaki mikro hareket sorunları .

 

A.A: Sağlıklı insanlar için ne yapılabilir?

T.D: Osteopatide , elle uyguladığımız tekniklerin yanı sıra sorunların ortaya çıkmaması için neler yapılabileceği, kişiler bireysel olarak değerlendirilerek günlük hayatlarında vücutlarını nasıl kullanmaları gerektiği ve egzersiz önerileri verilir. Birincil amacımız; hastalığı tedavi etmek değil kişilerin sağlıklı kalabilmelerini sağlamaktır. Hastalık değil sağlık ararız.

 

A.A: Sporcularda teknikler nasıl kullanılıyor?

T.D: Sporcuların öncelikle değerlendirmesini yapıyoruz, biyomekanik özelliklerini ortaya koyup o sporcuya özgü yaralanma riskinin en yüksük olduğu bölgeleri belirliyoruz ve öncelikle korumaya çalışıyoruz. Sakatlık olmuşsa da, sakatlığa neden olan primer(birincil) nedeni arayıp bulur ve bu neden ile ikincil bulguları tedavi ederiz.

-Kas teknikleri

-Eklem blokaslarını çözmek için mobilizasyon ya da monipulasyon tekniklerini

-Fescia tekniklerini kullanarak tedavileri gerçekleştiririz.

Adana’da bu yöntemi ilk olarak sağlık sponsoru olduğumuz Botaşspor oyuncuları üzerinde uyguladık ve doğru teşhis ve tedavi yöntemleri ile sporcuların en kısa sürede sahaya dönmelerini sağlamak için çalıştık. Kimse hasta olmasın ama hastalık geldiğinde de bilinçli olmak tedavi de çok artı sağlamaktadır. Bu nedenle amaç; insanlara ulaşıp daha bilinçli olmalarını sağlamaktır.




Sayı 6 ( Ocak - Şubat 2012 )

Bu yazı 7921 defa okundu.