Adana'da Sıradışı Sporlar: Yamaç Paraşütü

yamac_parasutu_3sf

Adana’da şehir içinde Seyhan Baraj Gölü kıyısında yamaç paraşütü yapıldığını biliyor musunuz?

Sevgili sporseverler, Adana’da birçok sıradışı spor şehir içi denilebilecek kadar yakın mesafede yapılabiliyor ve ulaşılması da çok kolay. Bu sayıda uluslararası ismi paragliding olan yamaç paraşütünü ele alacağız.

Adana Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü(AHAS) Başkanı Güner Akkaya yamaç paraşütüne ek olarak, Yelkenkanat, Planör, KiteSurf, WindSurf, Scuba gibi birçok branşlarda da eğitim alınabileceğini söylüyor. Güner Akkaya, evli ve iki oğlu da yamaç paraşütü ve dalış sporu yapıyor. Daha önce Adana’da yamaç paraşütü festivalleri düzenledi.

Güner Akkaya ile Seyhan Baraj Gölü doğu kıyısında Menekşe Köyü’ndeki yamaç paraşütü yapılan tepede buluştuk. Kendisi bize bu tepeyi son yıllarda keşfettiklerini belirtti ve örnek bir yamaç paraşütü uçuşu gerçekleştirdi. Bizim de yamaç paraşütü ile uçmamızı sağladı. Güner Akkaya ile söyleşimizi bu uçuş sırasında yaptık.

Altınşehir Adana: Yamaç paraşütü hakkında kısa bilgi verebilir misiniz?

Güner Akkaya: Yamaç paraşütü bir kaç kategoriye ayrılır. Birincisi, yüksek tepeden süzülerek aşağı inme, paragliding İngilizcesi, bir yamaca sıkışan rüzgarın kinetiği ile yapılan bir spor.Termik koşullarla ısınan hava sürekli yukarıya doğru sıkışır. Yaz aylarında rüzgar Adana’ya güneyden gelir. Isınan hava bulunduğumuz tepede sıkışıyor ve bölgede saatlerce uçabiliyoruz. Bulunduğumuz bu tepeden yamacın aşağısına kadar giden bir rekora sahibim. Havada 3 saat boyunca asılı durdum, bu bölge rekorudur. Antreman uçuşlarını da burada yapıyoruz...

A.A: Bize  AHAS’tan söz eder misiniz?

G.A: Adana Havacılık ve Doğa Sporları Derneği Başkanıyım... Kulüpte, Yamaç Paraşütü, Sportif Havacılık, Yelkenkanat, Planör Dağcılık ve Kampçılık, Model Uçak, Amatör Telsizcilik, Arama Kurtarma, Dağ yürüyüşleri, Kaya ve Tırmanma Teknikleri, Sualtı ve Dalış Sporları, Bisiklet, Kaykay, Paten, Kayak, Snowboard, KiteSurf, WindSurf, Yelkencilik, Kanyon Araştırma, Kanoculuk, Rafting, Mountain board sporları yapılmaktadır.Derneğimiz beş yıl önce kuruldu, daha önce bağımsız olarak bu sporları yapıyorduk, sonra toplanıp birlikte olmak amacı ile derneğimizi kurduk. Şimdi 50 üyemiz var. Dünya Şampiyonası’na giden arkadaşımız var. Mustafa Ürin, Dünya Hedef Şampiyonası’na gitti. 6 kez Avrupa Şampiyonluğu var. 

A.A: Yamaç paraşütüne nasıl başladınız?

G.A: 8 yıl önce Ölüdeniz’de arkadaşlarım vasıtyasıyla başladım, sonra bir uçunca bırakamadım. Aslında çocukluğumdan bu yana dalgıcım. 

A.A: Sıradışı sporlar hakkında genel düşünceniz nedir?

G.A: Hepimizin profesyonel işi var... Bizim felsefemiz kendimize zaman ayırmak... Kimisi internetin başında geyikle geçirir, kimisi kafede geçirir... Herkesin kendine ayırabilecek illa ki boş zamanı vardır... Ben gıda ticareti yapıyorum, zaman buldukça amatör ruhla bu sporları severek yapıyorum.

A.A: Derneği kurmanızın amacı nedir?

G.A: Herkes bir taraftaydı, Toroslar’a, Erciyes’e tırmanan arkadaşlarımız var... Doğa sporları ve gezileri yapanlar biraraya gelip güçlerimizi birleştirdik. Geçtiğimiz aylarda Sayın Valimiz İlhan Atış’ın önerisi ile Güney Adana’da 34 okulda görev aldım. Çocuklara yamaç paraşütü ve dalış anlattım. Herkes farklı aktiviteler yapıyor. Bu işten ticari bir beklentimiz yok, biz istedik ki bu sporları Adana’ya yayalım. Geçenlerde Sayın Vali Bey ile de Menekşe’de uçtuk, çok keyif aldı... Dernekten, Dünya Şampiyonasına giden arkadaşım imkansızlık nedeniyle bankadan kredi çekerek gitti. Mustafa Urin havaalanında güvenlik görevlisi olarak çalışıyor, bu imkansızlıkta altı tane Avrupa Şampiyonluğu var.

Adana’da yamaç paraşütü, planör, sportif havacılık gibi dallarda eğitim alabilir, bu sporları yapacak olanakları bulabilirsiniz

A.A: Bu spor kültürünün yayılması için genel düşünceniz nedir?

G.A: Gençleri sporun hangi branşı olursa olsun yönlendirmeliyiz. Kötülükten, sokaklardan, projeler yaparak uzaklaştırmalıyız. Benim oğlum Türkiye’nin en genç pilotu. Uçabiliyor, dalgıç... Ben  bu vasıta ile Türkiye’nin her yerine gidiyorum, seviyemiz ne olursa olsun ara vermiyoruz. Eğitimlerimiz sürekli devam ediyor. Eğitim için eylül ayında İspanya’da olacağım, yaptığım sıradışı bir spor; en küçük bir hatada ölümle sonuçlanabiliyor. Ayrıca 12-18 Eylül’de de Kayseri Ali Dağı’nda Uluslarası Ali Dağı Kupası’nda Adana’yı temsil edeceğim. Düşünün bir kere 5000 metrede motorsuz bir aletle uçuyorsunuz… Bu ifade edilemeyen bir duygu. 

yamac_parasutu_3sf_copy

A.A: Öğrenci eğitimleri hakkında neler söylemek istersiniz?

G.A: Eğtim vermemizin amacı kulübümüzün maddi eksiklerini tamamlamak; ancak bunun yanında sosyal projeler de gerçekleştirmek. Eğitim verip ordan gelen kaynakla kulübümüzü ayakta turuyoruz.

A.A: Çalışmalarınız ve gelecek projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

G.A: Mersin Olimpiyatları için Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile AB’ye proje sunduk. Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne dosya verdim, olimpiyatlara uçusu da ekleyelim istiyoruz.Tarsus’ta Eshab-ı Kehf’teki tepe bu spor için uygun yerlerden biri, bu bölgenin rekoru bende; 2000 metre. Orda takım kuralım, show maksatlı akrobasi gösterisi düzenleyelim. Biz bu işi karşılıksız, emek harcayarak yapıyoruz. Adana’nın tanıtımına da katkısı oluyor. Kabasakal’da festival düzenledim. Burayı kendimiz keşfettik, Trabzon’dan kalkıp geldiler; İzmir’den, Tekirdağ’dan 120 sporcu geldi. Toplam 150 çadırda kaldık,  aileri ile 500 kişiyi buldu. Belediye Başkanlarımız da yardımcı oldu. Adana’nın tanıtımı önemli. Buraya 1000m  çim ekecek Park ve Bahçeler Müdürlüğü. Görün neler yaptığımızı, ailelerimizle geldiğimizde oturalım; ama yok sahip çıkan. Buranın eğimini kendi çabamızla yaptık.

A.A: Gençlere önerileriniz nelerdir?

G.A: Facebook’tan Adana Havacılık ve Adrenallin Sporları Derneği’ne aşağıdaki adresten ulaşırlarsa eğitim konusuna yardımcı olabiliriz. Ayrıca “AHAS” diye Google’da ararsanız birçok etkinliğimiz hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz. Öğrenmenin sınırı yok 1000’in üzerinde uçuşum var ama ben de kendimi geliştirmek için eğitimime devam ediyorum. Yurt dışında 3000m 5000m uçuş yapanlar  var. Gençlere önerim gelin uçalım, Adana’yı ve Türkiye’yi dünyaya tanıtalım. Bu sporu öğrenip kendimizi geliştirelim, kalkış iniş izlemek bile bu sporu geliştirmek için sürekli bir şeyler katar.

 

Yazı ve Fotoğraf: Doç.Dr. Zafer Koç




Sayı 4 ( Eylül - Ekim 2011 )

Bu yazı 12966 defa okundu.