Adana'nın ALTINORAN'ı...



Altınoran...
Estetiğin matematiksel karşılığı. Sanat ile ilgilenen herkes bu kelimeyle iç içedir. İlk duyduğunuzda belki  şaşırırsınız ama garip bir şekilde daha fazlasını da öğrenmek istersiniz. Öyle derin bir konudur ki hep hayranlık uyandırmıştır. Size uzun uzun altınoranın kelime anlamını anlatmayacağım. Bunun ile ilgili birçok bilgiye bir tuş ile ulaşabilirsiniz. Benim bugün size anlatacağım 'Altınoran' Adana'nın Altınoran'ı. Uzun adı ise; Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu. 
 
2013 yılının eylül ayından itibaren yeni galerisinde faaliyetlerini sürdüren Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu üyelerinin çoğunluğu fotoğrafçılardan oluşmakta. Gerek fotoğraf makinesi gerekse gelişen teknolojinin  hızla geliştiği günümüzde, fotoğraf alanında farklılık yaratmak artık sadece teknik yeterlilikle olmayacak gibi görülüyor. Ancak kendimize has felsefik ve kavramsal derinlik sağlarsanız farklı olma şansını yakalayabileceksiniz. Ayrıca çok açık ki sadece bir sanat dalında, yetkinleşerek bir yere varamazsınız Sanatın çeşitli dallarından beslenerek ve bunu eserlerimizde kullanarak ürettiklerimiz ancak sanat olma şansını yakalayabilecektir. İşte bu düşünceler ile Platform üyeleri uzun zamandır Adana ile ilgili çalışmalar yapmakta. Şehrin sanat ve kültürüne gerek sanatsal bakış açısı, gerekse yaptığı projeler ile katkı sağlamayı hedef edinmekte. Temel Fotoğraf atelyesinin yanında ileri fotoğraf teknikleri ve felsefesi atelyeleri de Platformun eğitim çalışmaları arasındadır. Bunların yanı sıra Sanat tarihi atelyeleri de yoğun bir ilği ile takip edilmekte. Atölye katılımcılarını, sanat tarihi gezilerinde Mimar Sinan'ın peşinden Edirne'de ya da Davinci'nin peşinden İtalya'da bulabilirsiniz. Platform sadece şehrin fotoğraf sanatına katkıda bulunmamakta. Buna en güzel örnek, çok büyük bir heyecan ile yapmayı amaçladıkları Halet Çambel'in heykelinin dikilmesi projesi. Üç metre büyüklüğünde düşünülen heykel için çalışmalar devam etmekte.
 
Atölyelerin katılımcıları ile gerçekleştirmek için başlanan birçok proje çalışması yapılmakta. Size bugün Altınoran'ın daha önce yaptığı projelerden bahsetmeyeceğim. O kadar sayfa yazmama dergiden izin yok.  Ama yeni gerçekleştireceği projelerden zevkle bahsedebilirim. Kısaca yeni dönem projelerden, çalışmalardan ve sergilerden bahsedeceğim. 
 
Bunlardan ilki 10 Kasımda ünlü hattat Etem Çalışkan'ın yeni eserlerinin sergileneceği sergi. Dolmabahçe Sarayı'nda açtığı sergisini getirecek olan Etem Çalışkan Adana'da çok sevilen bir sanatçı. Etem Çalışkan yaşayan en büyük hattat. Ayrıca Anıtkabir'in hatlarını yazan önemli bir Adana'lı. Aynı zamanda gazeteci, yazar ve ressam. Atamızın ölüm yıl dönümündeki bu anlamlı sergi 10 gün galeride açık kalacak. Aynı gün Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu kurucularından  S.Haluk Uygur ve Erhan Yelekçi tarafından hazırlanan; usta hattat Etem Çalışkan'ın yaşamını anlatan 'Baykuşun Gözleri' adlı kitaplarının da imza günü gerçekleştirilecek. Altınoran'ın çıkardığı kaçıncı kitap diye sorarsanız, cevabı sanırım onlarda bilmiyor. 
 
Kasım ayındaki bir diğer önemli proje, Adana'nın tanınmış ismi rahmetli Asım Savaş adına yapılmakta olan 'Bir Adana Delikanlısı- Asım Savaş' kitap imza günü ve sergisi etkinliği. 21 Kasımda aynı galeride seyirci ile buluşacak sergi, Diş Hekimleri Haftası etkinlikleri kapsamında açılacak ve bir ay açık kalacak. Projeyi hazırlayan fotoğrafçılar Ünal Zorludemir, Levent Bayramoğlu ve Nazan Gökkaya. 
 
Mart ayında açmayı planladıkları 'Adana'ya Güç Verenler II' sergisi ise sabırsızlıkla beklenmekte. Birincisinde 25 kişinin kitabının yapıldığı ve büyük yankı uyandıran projenin, ikincisinde altı kişinin kitap hazırlıkları devam etmekte. Kitapları hazırlanan Adana'ya Güç Verenler'in isimleri ise şunlar; 
Ali Haydar Bozkurt, Bünyamin Satanoğlu, Prof Dr. Emre Toğrul, Prof. Erman Artun,  Prof. Dr. İlter Uzel, Uğur ve Zambak Türe. Projenin Koordinatörlüğünü Erhan Yelekçi üstelendi. Fotoğrafçılar ise; Beyhan Ulusoy, Murat Yıldız, Methiye Özen, Nihan Büyüksural, Süleyman Dilek ve  Zekeriya Ünal.
 
Bu yıl yeni bir projede imza atan Altınoran, bu projesini nisan ayında karnaval etkinlikleri kapsamında sunacak. Projenin adı; Adana'nın Gelinleri. Adana'ya gelin olarak gelmiş ve Adanalılığı benimsemiş gelinlerin biyografik kitapları son hız çalışılmakta. Projenin koordinatörü Zeliha Ertunç. Fotoğrafçılar; Ali Fırat Sahin, Aylin Sofuoğlu,Emine Karaer,Fatma Dağlı,Inci Turan,Nuran Ögülener, Nihal Nursal, Meryem Özkaya Pelin Emrahoğlu, Rüksan Anarat, Selda Bilen,Taner Kinar, Zeynep Yetim.
Kitapları hazırlanan Adana'nın gelinleri ise şunlar; Ana Maria Gürsel, Anette Coşkun, Claudia Üzelgeçici-Schmidt, Hanife Uygur, Ellen Sağol, Nadiya Esen, Karen Demirkiran, Jill Akdağ, Veronica Arman. 
 
Yeni sezondaki en büyük yenilik ise Şiir Günü etkinlikleri. Ayda bir yapılacak olan bu etkinlikte önemli bir şairin hayatı konu edilerek, döneminin şiir anlayışı tartışılmakta ve şiirleri de çok büyük bir zevk ile okunmakta. 
 
Platformun en önemli etkinliklerinden biri de her ayın son cuması gerçekleştirdikleri Sinematek günü. 16 ekimde gerçekleştirdikleri etkinlikte ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz ile yapılan söyleşi salonun dolup taşmasına sebep oldu. Başkent Üniversitesi hastanesinin kışla yerleşkesindeki sinema salonunu kullanan Sinematek bakalım önümüzdeki aylarda hangi yönetmenler ile bize sürpriz yapacaklar.
 
Kısacası Adana'nın Altınoran'ı çok büyük bir özveri ve çalışkanlıkla yoluna devam etmekte. Altınoran Sanat Galerisi'nin etkinliklerini Facebook'taki sayfalarından takip edebilirsiniz. Hepinize iyi seyirler...


 
 



Sayı 23 (Kasım - Aralık 2014)

Bu yazı 5847 defa okundu.