Altın Şehir ve Altın Oran
“Altın” kelimesi sanat ve bilimde en uygun veya en güzel anlamında kullanılır. Örneğin “Altın Oran” sözcüğü sanatta güzelliği, bilimde ise sağlamlığı, güvenirliği simgeler.
Kelimeye bu şekilde bakmanın rehberliğinde, Adana’ya bir sıfat yüklemek istersek, “Altınşehir” en uygun seçim olacaktır diye düşünüyorum. Tabi burada “Güzel şehir” kavramını tartışmak gerekir veya kendimize bir soru sormak;
Bir Şehri Güzel Yapan Nedir?
Kuşkusuz geniş caddeler, engelsiz kaldırımlar, parklar, bisiklet yolları, vesaire, güzel şehrin vazgeçilmezleri olsa gerek...
Ama bu geniş caddelerde güvenle dolaşamıyor, parklarda gezemiyorsan... Kılığına, yürüyüşüne, beraber yürüdüğün kişiye karışıyorlarsa... Lokantada yediğin, içtiğin kontrol altındaysa... Sinemalarına doğru dürüst film gelmiyor, tiyatro ise hiç yoksa... İnsanları bölünmüş ise, çoğunluk azınlığın üzerine baskı uyguluyor, farklı düşüncelerin yaşamasına izin verilmiyorsa.... Caddeleri geniş, parkları büyük diye, güzel bir şehirde mi yaşamış oluruz?
Ama bir fikir jimnastiği yapıp, kendi kendimize soralım isterseniz.
Öyle bir şehir düşünelim ki, ortasında bir gölü olsun... Üstelik gölünün suyu içilebilecek kadar temiz, içinde kızlı- erkekli spor yapacak kadar da kullanışlı olsun... Bu yetmez... Şehrin ortasından da yüksek debili bir nehir geçsin... Nehrin ve gölün etrafı tamamen yeşil kalmış ve insanlara açılmış olsun... Devam et diyorsanız eğer, nehrin üzerine dünyanın hala kullanılan en eski köprüsünü de koyalım... Çocuğunuzu gönderebileceğiniz bale kurslarını da, karınızla balayı günlerinizi yeniden yaşayabileceğiniz salsa salonlarını da rahatlıkla bulabilesiniz.
Binlerce yıldır farklı uygarlıkların birlikte yaşamasının oluşturduğu yüksek kültür, sadece sanat ürünleri olarak değil, günlük yaşantının bir parçası olarak da, bir lokantada, bir düğünde, bir iş konuşmasında size dönsün.
Böyle Bir Şehre “Altın Şehir” Denilmez mi?
İşte künyede bir kısmının isimlerini gördüğünüz, önemli Adanalılar’ın kurduğu, Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu’nun ürünü olan bu dergiye, bu yüzden “Altınşehir Adana” ismini uygun bulduk.
Amacımız Adana’nın ve Adanalı’nın güzelliklerini paylaşmak, geliştirmektir... Çirkin şeylerle ilişkimiz ise sadece güzel öneriler vermek şeklinde olacaktır!
Merhaba Haluk Bey,
Adana' ya özellikle kültürel zenginlik katma adına yaptığınız bu çalışmalar gerçekten kutlanmaya değer. Ekibinizin ve sizin, ellerinize ve yüreğinize sağlık.
Adana' ya vermiş olduğunuz "Altın Şehir" ünvanına örneklemelerle ulaşıldığını göstermeye çalışıyorsunuz.
Büyükşehir vatandaşları olarak daha iyi hizmetlerle daha rahat bir yaşam şartları elde edebilmiş olsaydık çok daha güzel olurdu. Tabii su anda bu yazdıklarım bir Adana' lı vatandaş olarak çektiğimiz sıkıntıların göstergesi ve yansıması olarak anlatılmakta. Keşke bu sorunlara sivil toplum grupları olarak sizler birer çare olabilseniz.
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.