Dünyanın En Güzel Renkli Seyhan Nehri ve Seyhan Baraj Gölü'nü Neden Kullanamıyoruz ?

Seyhan Nehri

Denizi olmayan Adana’da Seyhan Baraj Gölü ve Seyhan Nehri Adana’nın deniz görünümlü bir şehir olmasını sağlamıştır. Doğal olarak da Seyhan Nehri ve Seyhan Baraj Gölü, Adana’nın eşine ender rastlanabilecek güzellikte bir kent olmasına büyük katkısı olmuştur. Özellikle Adana’nın yeni yerleşim yeri olan kuzey Adana’da nehir ve göl yerleşim açısından ayrı bir çekim merkezi haline gelmiştir. 

Seyhan Nehri Adana’ya ulaşmadan önce; üzerinde Yedigöze, Çatalan ve Seyhan hidroelektrik santralleri kurulmuştur. Elektrik enerjisi üretiminde önemli bir yeri olan Seyhan Nehri’nin, Çukurova’daki tarımsal sulamada da çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Seyhan Nehri’nin özellikle, üretiminde çok suya ihtiyacı olan pamuk üretiminde hayati önemi vardır. Adana – İçel sınırında Tarsus Çayı ile birleşerek, Akdeniz’e dökülen en büyük nehirdir. Seyhan Nehrinin şehre taşmaması için Seyhan Baraj Gölü yapılmıştır. 


Seyhan Baraj Gölü

Yapımına 1953 yılında başlanan Seyhan Baraj Gölü 3 yıldan kısa bir sürede tamamlanarak, 8 Nisan 1956 yılında su tutmaya başlamıştır. Sulama ve elektrik üretim amaçlı olarak kullanılan Seyhan Baraj Gölünün gövdesi dolgu tipi topraktır. 

Bakanlar Kurulu 13 Eylül 2006 Tarihinde almış olduğu karar doğrultusunda “Adana Seyhan Baraj Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’’ kapsamına almıştır. Biyolojik çeşitliliğin korunması gereken alanlardan biri haline gelmiştir Seyhan Baraj Gölü. Av hayvanlarının korunduğu, yerleştirildiği, yetiştirildiği ve yaşama ortamlarının iyileştirildiği alan olarak tescil edilmiştir. 

Rüzgâr sörfü yapılabilmesi ve su kalitesi açısından da ideal bir ortam olarak değerlendirilen Seyhan Baraj Gölü, iklim ve rüzgâr açısından yılın oniki ayı sporcuları ağırlayabilen bir göldür. Seyhan Baraj Gölü, aynı zamanda önemli spor organizasyonlarına da ev sahipliği yapıyor. Türkiye Kürek federasyonu, 2012 yılında Kürek Milli takım seçmelerini ve Akdeniz kupası Türkiye şampiyonası yarışmalarını  Seyhan Baraj Gölü’nde gerçekleştirmiş. 2013 Akdeniz Oyunları Durgun Su Sporları yarışmaları Adana Seyhan Gölü’nde yapılmış. 


Dünyanın En Güzel Renkli Nehir ve Gölü Belediye Projesi Bekliyor

Dünyanın bir çok ülkesinde şehrin ortasından geçen nehir suları çeşitli nedenlerden dolayı kirlidir.  Oysa Seyhan nehri mavi-yeşil rengiyle, Taş köprü, Sabancı Merkez Camii ve Merkez Park çevresiyle Hollywood filmlerinde bir sahne olacak kadar güzel görünür. Gölün mavisi ile gökyüzünün mavisi insana dinginlik ve mutluluk verir. Nehrin iki yakasındaki yapıların ve yeşilliklerin sudaki yansımaları ise  masalımsı bir hava yaratır. Böylesine az bulunur güzel bir  nehir ve gölümüz varken iş bunu günlük yaşantımızda kullanmaya gelince tam bir hayal kırıklığı yaşarız. Nehir veya gölün etrafında ne doğru dürüst yürüyüş veya bisiklet parkuru vardır, ne de etrafında ailenizle gidebileceğiniz doğru dürüst bir mekan. Var olan mekanların çoğu derme çatma kulübeler, arabesk bir ortam,  vs… Oysa ki nehir veya gölün etrafı   veya Menderes piknik alanı çok daha güzel içinde alışveriş merkezlerinin, restoranların, barların, oyun alanlarının, çocuk parkının, lunapark, piknik yerleri, vs... gibi komple bir yaşantı alanının olabileceği bir tesis haline getirilebilir. Nehir veya göl  içinde gezinti yapılabilen, yemek yenebilen teknelerin olduğu bir nehir her zaman bizim için daha cazip gelecektir. Eskişehir’de ki Porsuk çayı geçmişte içinde lağım akarken bugün içinde teknelerin dolaştığı, yazın etrafının plaj olarak kullanıldığı bir nehre dönüşmüş durumda. Seyhan Nehri ve Baraj Gölü tüm güzellikleriyle karşımızda dururken ona hayat verecek bir belediye bekleniyor. Mersinde ki Marina gibi bizim de Göl Marinamız  neden olmasın.  Böyle bir proje aynı zamanda Adana turizmine de çok şey kazandıracaktır. 

 



Sayı 24 (Ocak - Şubat 2015)

Bu yazı 14282 defa okundu.