Güzel Adanamın Güzel Mekanları; Şadırvan

Bir Adana Klasiği

İlk dönerci fotoğrafının James Rodbertson tarafından bin sekizyüzlü yıllarda İstanbul’da çekilen fotoğraf olduğu kabul edilir. Buna dayanılarak dönerin tarihinin de en azından o yıllara kadar uzandığı bilinmektedir.Dönerin mucidi ise Kastamonu’lu aşçı Hamdi Usta’dır. Hamdi Usta ne iyi etmiş de döner kebabını keşfetmiş. İç yağı ve yöreseL baharatlarla terbiyelediği dövülmüş et parçalarını dik bir şekilde odun ateşi karşısında pişirerek yaptığı döner büyük küçük hepimizin dayanamadığı lezzetlerden birisi olmuş.

Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış. Bunu yanı sıra Avrupa başta olmak üzere yurt dışında da sevilen ve aranılan bir tat olmuş döner.

Adana’da ise döner denince akla hemen bir Adana klasiği olan Şadırvan gelir.Neredeyse her köşe başında bir kebapçının olduğu, tescilli kebabı ile ünlü şehrimizde yıllardır aynı yerde, aynı kalitede varlığını sürdüren bir dönercidir Şadırvan.Biz de bu sayımızda Şadırvan’ın sahibi Turhan Demirdal ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Adana’nın Eğlence Merkezi

Altınşehir Adana Dergisi (ADD): Turhan Bey bize Şadırvan nasıl kuruldu anlatabilir misiniz?

Turhan Demirdal: Bu bölge Adana’nın eğlence merkeziydi. Eskiden Kasım Gülek Köprüsü’nden sonra Adana bitiyordu. Hürriyet Mahallesi’nden itibaren tüm milletin eğlence adresi burasıydı. O zamanlar caddenin güneyinde Demirspor sahası vardı. Bölgede yedi sekiz tane yazlık sinema bulunuyordu. Bizim gençliğimizde televizyon yoktu.İnsanlar sinemaya gelirler, bahçelerde otururlardı. Saat yediden sonra Sular diye bilinen yol trafiğe kapatılırdı. Zaten o zamanlar böyle trafik de yoktu, faytonlar vardı.

Otuz Yıldır Döner Yapıyoruz

Turhan Demirdal: Şadırvan 1977 yılında açıldı. ilk açıldığında çay bahçesiydi. O zamanlar bira içki sınıfına girmiyordu. Bira içiliyordu ama fıçı bira yoktu. Şişeler vardı. İçenler içtikleri boş şişeleri masalara koyar otuz tane, kırk tane sayarlardı. Dondurma, meşrubat çesitleri vardı. Döner işine tesadadüfen olarak bir hevesle başladık. Otuz yıldır da döner yapıyoruz.

ADD: Biliyorsunuz Adana’da et deyince akla hemen kebap gelir. Döner fikri nasıl oluştu?

Turhan Demirdal: Evet döneri kebabın olduğu yerde tutturmak zordu. İlk abim başlattı Sonra da biz devam ettirdik.

ADD: Şadırvan ekmek arası döneriyle ünlüdür onla ilgili birşey söylemek ister misiniz?

Turhan Demirdal: Ben de ekmek arası döneri seviyorum.İçi alınmıs ekmekle yaptırıyorum. Ekmek arasının lezzeti biraz da sütlü ekmek kullanmamızdan kaynaklanıyor.

ADD: Şadırvan adı nereden geliyor?

Turhan Demirdal: Burada su vardı.Biz her dönemde şimdi de olduğu gibi bir havuz yaptık buraya, adını da Şadırvan koyduk. Şadırvan genellikle cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan havuz demek.

Kaliteden Ödün Vermiyoruz

ADD: Şadırvan varlığını yıllardır sürdüren bir Adana klasiği. Devamlılığınızı neye borçlusunuz?

Turhan Demirdal: Düzgün çalısmaya. Burası personelinden temizliğine kadar önem verdiğimiz bir müessesedir.Müşterileri kadar kendi ekibini de memnun eden bir müessese. Kaliteden ödün vermiyoruz. Evimize aldığımız etten daha pahalı et alıyoruz. Ustamız devamlı olarak etleri kontrol ediyor ve etin siniri alınıyor. Bunun için özel makinamız var. Süt dana eti kullanılıyor. Diyelim ki döner satılmadı, isterse elli kilo olsun ertesi güne bırakılmaz dağıtılır. Damak tadını mümkün mertebe bozmadan devam ediyoruz. Başta yemekler olmak üzere her konuda hijyene de çok önem veriyoruz.

Bunun gibi pek çok konuya dikkat ederek yaşatıyoruz burayı.

Az Kazanılsın Ama Huzur Osun

Kalite, hijyen, tazelik olmasının yanısıra aile yeri olması da önemli. Müessesemizde uygun olmayan kişilere sevis yapılmıyor. Aile geliyor, ailenin babası daha sonra iş çıkışında geliyor. Ailelerin rahatlıkla gelebileceği bir yer olması bakımından mutluyuz. Az kazanılsın ama huzur olsun.

Mavi Şimşekler Şadırvan’da

ADD: Binanızın tarzı da çok güzel. Sizin tarzınız mıydı?

Turhan Demirdal: Mimarımız Alper Tabakan bizim isteklerimizi ve yönlendirmelerimizi de dikkate alarak yaptı.

ADD: İçerideki şimşek figürünü bize biraz açabilir misiniz?

Turhan Demirdal: Ben daha önceki yıllarda Adana Demirspor genel kaptanlığını yaptım. 1976-1977 yıllarından 1982’ye kadar idareci olarak bilfiil çalıştım. Bundan iki ay önce de beni onursal başkan yaptılar. Demirspor’luların taraftarları Mavi Şimşekler olarak bilinir. Biz de yeniden inşa sırasında binamızın iç kısmına mavi şimşek şeklinde ışıklandırma yaptık.

Adanamızı Seviyoruz

ADD: Adana ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Turhan Demirdal: Adana’nın gelişimini hiç beğenmiyorum. Yapılaşmada aksaklıklar oldu. Ekonomi çöktü. Sabancıların gitmesi iyi olmadı. Bana göre Adana fakirleşti. Adana’mız herşeye rağmen çok güzel ama bence daha güzel bir Adana olma şansını kaybetti. Dümdüz bir ovaydı. Her yer bağ bahçeydi. Sıfırdan yapılan bir şehir ama ne yazık ki imar planı yok. Ama Adana'mızı seviyoruz. Adana’da ulaşım kolay.Yaşam olarak cidden çok güzel bir şehir. Adana dışına gidince şehrimizi özlüyoruz.

Eski Adana Bir Başkaydı

ADD: Adana Anadolu ruhunu hala biraz koruyan şehirlerimizden biri. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Turhan Demirdal: Eskiden daha iyiydi. Bizim çocukluk, gençlik yıllarımızda yoldan geçerken herkes kim kimin çocuğu bilirdi. Ben çocukluğumdaki hayatı, insanları özlüyorum.1971’de Atatürk Caddesi’ne geldim ama hala burada lüks bir evim olacağına Döşeme Mahallesi’ndeki evim olsun isterim. Komşuluk gerçekten güzeldi. Döşeme Mahallesi’nde kültür başkaydı. Birisinin cenazesi olsa bitişiktekiler kırk gün radyoyu açmazlardı. Cenazeye saygı vardı. Bugün bir apartmanda cenaze olsa kimsenin haberi olmuyor. Şimdi kırk gün, yedi gün bitti, üç güne düştü. Yağmur yağsa bir tencere koyarsın onun sesi bile buralardaki gürültüden iyidir. Bir daha doğsam gene orada yaşamayı isterim.

Lezzet Durağı

Dönerin temiz güvenilir sağlıklı şartlarda hazırlandığı bir mekan Şadırvan..İşletmenin sahibi Turhan Bey, o sırada orada bulunan kardeşi İlhan Bey ve bizi Şadırvan’da karşılayan Serkan Bey ile gerşekleştirdiğimiz hoş sohbetin tadı da Şadırvan’ın döneri kadar lezzetliydi.

Adana’da döner yemek isterseniz bu lezzet durağına uğramanızı öneririz.




Sayı 29 (Kasım - Aralık 2015)

Bu yazı 8494 defa okundu.