Kapağın Öyküsü
Bu sayımızda Adana’nın yetiştirdiği Türkiye’nin en önemli sanatçılarından Abidin Dino’nun bir afiş çalışmasını kapak yapmak istedik.
Abidin Dino, Adana’nın iz bırakmış valilerinden Abidin Paşa’nın torunu. Sizler Abidin Paşa’yı bundan bir dönem önceye kadar bile kentimizin en önemli caddesinin isminden hemen tanıyacaksınız. Abidin Paşa Caddesi… Ayrıca “Saat Kulesi” ismiyle de bilinen , Adana’nın simgesi olmuş Büyük Saat’i de o yaptırmış. Günümüzde kentimizin gururu olarak hizmet veren Tarihi Kız Lisesi binasını da.
Abidin’in neredeyse tüm ailesi sanatçı. Örneğin ağabeylerinden Arif Dino… Ressam, heykeltraş, sinemacı… Öbür ağabeyi Ali de önemli bir karikatürist.
Abidin Dino ise dünyada bilinen bir ressam olmakla birlikte, Türkiye’nin ilk uluslararası film ödülünü almış sinemacısı. Önemli bir yazar ve heykeltıraş.
Abidin ilk kitabı olan “Kel”i Adana’da yayınlamış. Bir tiyatro oyunu olan “Kel” ancak uzun yıllar sonucu bulunup yeniden yayınlanabildi. Kendi dediğine göre; Abidin ilk kez gerçek Türk köylüsü ile Adana’da karşılaşmış ve resmini etkileyen en önemli olgu bu karşılaşma olmuş. Uzun yıllar Adana Türk Sözü Gazetesi’nde çalışarak yazarlık ve gazetecilik kariyerini oluşturmuş.
Eşi Güzin Dino’nun ifade ettiğine göre Abidin ve ağabeyi Arif günümüzde belediye binası olarak kullanılan o zamanın Halkevi’nin bahçesinde oturur gençlerle sanat tartışırmış. Yaşar Kemal hatta Orhan Kemal dahil bir çok genç bu tartışmalar sonucu sanat alanında yetişmiş veya gelişmiş. Bu yüzden Güzin Dino bu bahçeye Adana Sanat Akademisi ismini veriyor.
Günümüzde bu alan “Abidin Dino Sanat Parkı” olarak yeniden düzenleniyor. Parkta Abidin, Yaşar Kemal ve Orhan Kemal’in bir heykeli ile birlikte bir Açık Hava Sergi Salonu olacak.
Tabiki kapağımızda ustanın hangi eserini kullanacağımızı çok düşündük. Bu Güzin Dino’nun bize gönderdiği eserler arasından seçilmeliydi. Ayıramadık ve sonunda bir tanesini kullandık. Diğerlerinin değerinin de çok olduğu aşikar…