Laparoskopik Rahim Ameliyatı “İz de Az, Ağrı da
“Total Laparoskopik Histerektomi” (Laparoskopik rahim ameliyatı) ve laparoskopik rahim kanseri ameliyatı teknikleri hastalara ameliyat sonrasında önemli bir konfor farkı sağlıyor.
Laparoskopik yöntem geniş ameliyat deliği açmadan, ufak kesiklerle operasyonu gerçekleştiren bir ameliyattır. Bu ameliyat tekniğini kullanabilmek için hem deneyim hem de iyi bir eğitim almak gerekiyor. Karında kalemin girebileceği büyüklükte 3-4 santimetrelik delik açılarak kamera ile içerisi görüntülenerek rahim ameliyatı yapılıyor. Daha az iz ve ağrı oluyor. Laparoskopik Histerektomi ameliyatlarını Acıbadem Adana Hastanesi’nde uygulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, bu ameliyat hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
Hastalara Hangi Avantajları Sağlıyor?
Bu ameliyat tekniği hastalara klasik karın açılarak yapılan ameliyatlara göre çok büyük bir konfor sağlamaktadır. Hastanın karnında ameliyat kesisi ve iz olmuyor. Kalemin girebileceği 3-4 santimetrelik delik açılarak yapılıyor. Ameliyat sonrasında hastanın iyileşmesi çok daha hızlı olabiliyor, normal yaşamına dönme süresi daha kısa oluyor.
Klasik Ameliyatlardaki Ağrıyla Arada Nasıl Bir Fark Var?
Hareket ederken günlük yaşantısında duyacağı ağrı miktarı daha az ve ağrı daha kısa sürüyor. Sonuçta bütün bunlara bakıldığında hastaların bir kısmı bu tekniğin kullanılarak rahimlerinin alınacağına inanamıyor. Nereden çıkardığımızı soruyorlar, çok az iz olmasına da şaşırıyorlar.
Bu Ameliyat Tekniği Yeni mi?
Bu kapalı ameliyat teknikleri aslında uzun yıllardır kadın doğumcular, genel cerrahlar arasında kullanılmaktadır. İnfertilite, dış gebelik, yumurtalık kistlerinde kullanılıyorken, rahim, rahim ağzı ve erken evre yumurtalık kanseri ameliyatlarında ileri laparoskopik tekniklerden yararlanılmaya başlandı. Normalde klasik yöntemlerle çok geniş büyük kesilerle, karında 15-20 cm büyüklüğünde kesiler yapılıyordu, bu teknikte ise 3-4 santimetrelik delikten girilerek ameliyat uygulanabiliyor.
Hasta ne zaman ayağa kalkabiliyor?
Ameliyat sonrası büyük konfor sağlıyor, hastalar ameliyatın büyüklüğüne göre 12-24 saat içinde ayağa kalkıp dolaşabiliyor. Açık ameliyatlarda da bunu yaparsınız, ancak sonraki günler ve haftalar çok önemlidir. İyileşme sürecinde, karnın kesilip dikilmesi, eğilip kalkarken, hareket ederken ağrı yaratır, laparoskopide bu süre çok daha kısa oluyor. Hasta günler içinde ameliyat olmamış gibi kendisini iyi hissediyor, ağrısı daha az oluyor. Hastanede yatış süresi çok kısa oluyor. Özellikle açık teknikle yapılan kanser ameliyatlarında hastayı bir hafta, on gün yatırmak gerekirken laparoskopik ameliyatlarda 2-3 gün içinde taburcu edebiliyorsunuz.Histerektomi tekniğini, iyi huylu hastalıklar, myomlar için yapıyoruz, belli yaş üzerinde anormal kanamalar, rahim zarı kalınlaşmaları, kanser riski taşıyan birtakım değişiklikler olduğunda, sarkmalarda yapabiliyoruz, büyük bir kısmı iyi huylu hastalıklar için yapılıyor. Rahim, erken yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanserlerinde daha geniş ameliyatlar yapılıyor. Burada laparoskopi tekniğiyle hiç karnı açmadan rahim ve yumurtalıkları çıkarabiliyorsunuz, rahim kanseri ameliyatlarında ilave bazı işlemler yapılabiliyor, lenf düğümlerini hastanın kasık ve aort (ana atar damar) çevresindeki lenf düğümlerini temizliyoruz. Rahatlıkla laparoskopik olarak yapılabiliyor.
Kilolu İnsanlarda daKullanılabiliyor mu?
Özellikle kilolu hastalarda, rahim kanserlerinin büyük bir kısmı obez dediğimiz yani normalin üzerinde kilosu olanlarda sık görülüyor, aşırı kilo rahim kanseri için çok önemli bir risk faktörüdür, bu kadınlarda karnı açarak yaptığınız ameliyatlardan sonra yara zor iyileşiyor, akıntılar oluyor. Uzunca süre hastanede yatış olabiliyor, antibiyotik tedavileri, pansumanlar sıkıntı yaratabiliyor. Bu nedenle kilolu hastalarda laparoskopik teknikle yapılacak ameliyatlar konfor sağlıyor. 10-15 gün enfeksiyon nedeniyle hastanede yatırdığınız hastayı 1-2 gün içinde çıkarabiliyorsunuz. Riskleri azaltmış oluyorsunuz. Kilolu kadınlarda da rahim ameliyatlarında bir avantaj sağlıyor.
Sadece uygun olan hastalarda 3-4 santimetrelik delikten girilerek rahim ameliyat edilebilir
Rahim Alınması, Hastanın Yaşantısında Neyi Değiştirir?
Kadınlar rahim alınınca menopoza gireceklerini sanıyor. Sadece rahmin alınmasının kişinin menopoza girmesiyle ilgisi yoktur, kişiyi menopoza sokan yumurtalıkların alınmasıdır. Doğal menopoz yumurtalıkların çalışmasının belli yaşta durması ve bu hormonların salgılanmamasıdır. Genellikle 45-50 yaşlarında yumurtalıklar fonksiyonlarını durduruyor.Yumurtalıkları ameliyatla çıkartırsanız hangi yaşta olursa olsun kadını menopoza sokmuş olursunuz. Rahim alındığında gebe kalamayacaktır. Yumurtalıklar alınmadıkça menopoz sıkıntısı çekmez. Cinsel yaşamı değişmez, rahim bir iç organdır. Genç hasta 30-40’lı yaşlarda rahim alındığında yumurtalıklar korunmuşsa hormon desteği almasına gerek yoktur.