“Sinematek Adana” Kuruldu
Sinematek; Fransızca asıllı bir kelime... Sinema teknolojisi anlamına geliyor... Ama Cinémathèque Française (yani Sinematek Fransa) Henri Langlois tarafından ilk kez Paris’te kurulduğundan beri, sanat sinemasını kitlelere ulaştıran kurumlar olarak anılıyorlar.
Sadece para kazanmak için yapılan, eğlencelik ticari filmlerden yer bulamadığı için sinema salonlarında gösterime giremeyen; ama seyrettikten sonra üzerinde uzun süre tartışılabilecek ögelere sahip, estetik birikimle donatılmış filmlerin izlendiği alanlar olarak görülüyorlar.
Ayrıca sinema izleme kültürünün gelişmesini sağlayarak, nitelikli filmlerin izleyici sayısını artırmayı hedefliyorlar. Benzetmede hata olmaz, Sinematek’de film izlemek; senfoni orkestrasını izlemek ile popüler bir şarkıcıyı izlemek arasındaki farka benziyor.
Daha da önemlisi Sinematekler aynı zamanda sinema okulları da olmuşlar. Birçok önemli sinemacı bu okulların koltuklarından bilgi aldıklarını bildiriyor.
Türkiye’de Sinematek ilk kez 1960 yılında Onat Kutlar tarafından İstanbul’da kurulmuş. 1980 darbesinde kapatılana kadar da önemli etkinliklere imza atmış.
Adanamız ise Türkiye’nin önemli film festivallerinden birini yapan, önemli bir sinema şehri.
Üstelik bu önem yıllardan beri süregelmekte. Başta Yılmaz Güney olmak üzere Abidin Dino, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Şahin Kaygun veya Ali Özgentürk gibi Türk Sineması’nın devleri Adanalı. Bu isimlerin yekununu isterseniz eğer bu sayfaya sığmayacak kadar çok. Ülkemizdeki 2 sinema müzesinden biri Adana’da... Diğeri de İstanbul’da biliyorsunuz. Bir de 1970’li yıllarda Adana Sinematek’in kurulması için çabaların olduğu bilgisi var. Bunlara rağmen bugüne kadar Adana’da bir Sinematek faaliyeti yoktu.
Ama rüya gerçekleşti... Sinematek Adana kuruldu.
Kuruluşun öyküsüne gelince, tarihe not düşmek için yazıyorum...
Sanat sinemasının yüceltilmesi anlamında ilk yorumlamalı izlenceler Altın Oran Atelyeleri’nde başlamıştı. Altın Oran’ın bu çalışmasının ilgi görmesinden cesaret alarak; Adana Sinema Derneği ve çok önemli bir partner olan Adana Sanayi Odası ile bir araya gelerek Sinematek Adana’yı kurdular. Altınkoza gibi Türkiye’nin en önemli film festivalini yapan Büyükşehir Belediyesi de kuruluşu destekledi. Ama asıl destek Adanalı sinemaseverlerden geldi. 24 Nisan’da yapılan ve Eylül filminin ödüllü yönetmeni Cemil Ağacıkoğlu’nun misafir edildiği ilk etkinlikte Adana Sanayi Odası’nın salonu doldu. Değerli yönetmen Ali Özgentürk bu kuruluşa destek verdiğini açıklayarak, birçok değerli üretimini Sinematek Adana’ya ve Sinema Müzesi’ne bağışladı.
Kuruluşun yönetiminde ise Doç. Dr. Murat Ali Hersekli, Edip Kuzey Akten ve Erhan Yelekçi bulunmakta... Sadi Sürenkök, Candan Yaygın, İsmail Timuçin ve naçizane bendeniz de danışmanlar olarak rol almaktayız.
Bu yeni sanat kurumunun altın şehrimize hayırlı olması dileğiyle...
Haluk Uygur
Diğer Yazıları
Tüm Yazıları